Ako pripraviť lahodné studené aj teplé nápoje?
Kuchyňa je v skutku zaujímavým miestom. Chce to len pozrieť sa na vec správnou optikou. Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavostí z prostredia prípravy lahodných nápojov. Nechýba ani skvelý recept.
Studená vs. horúca
Na začiatku snáď každého procesu varenia by mala byť studená voda. Viete prečo je dobré nezačínať variť s teplou vodou?
- ohrievač teplej vody nemá dobrú chuť: ohrievače na vodu, inak povedané bojlery, sú zariadenia vyrobené z kovu, v ktorých sa udržuje teplá/horúca voda. A tá má tendenciu, ak je niekde dlhšiu dobu, nasýtiť sa minerálmi či špecifickou arómou z prostredia. A to je jeden z dôvodov, prečo je chladná čerstvá voda do kanvice lepšia ako odstáta teplá.
- v horúcej vode je menej kyslíka než v chladnej: jednoduché pravidlo hovorí, že čím je vo vode viac kyslíka, tým lepšie pre jej chuť. Keď sa však voda zohrieva, jej molekuly sa pohybujú rýchlejšie, čo vedie k úniku kyslíka. A čím dlhšie má voda vyššiu teplotu, tým viac klesá jej nasýtenosť kyslíkom.
Kanvice TEO TONE od Tescomy
Hitom sú nerezové čajníky
Príprava čaju v čajníkoch z nehrdzavejúcej ocele si získala pomerne širokú popularitu u konzumentov čaju. Prečo sú tieto čajníky tak obľúbené a aké sú ich výhody a nevýhody?
- výhody: nie len príťažlivý vzhľad, ale najmä funkčné vlastnosti týchto čajníkov často rozhodujú. Nerez je veľmi trvanlivá, odolná voči korózii a pachom, tak isto vynikajúco rozvádza teplo po svojom povrchu a udržuje teplotu nápoja dlhšie ako ostatné čajníky.
- nevýhody: milovníkov tradičnej prípravy čaju asi tento typ čajníkov úplne nepresvedčí, napriek svojim pozitívnym vlastnostiam. Treba tiež povedať, že „stainless steel“ budú tieto čajníky len vtedy, keď sa o ne budete starať a čistiť ich tak, ako sa patrí.
Nerezová čajová kanvica HOME PROFI
Recept: legendárna Sangria
Hovorí sa o nej ako o kráľovnej letných drinkov. Pravdou je, že v Španielsku, odkiaľ pochádza, sa jej cez leto vypijú džbány, každý bar a reštaurácia má Sangriu v ponuke. Ak chcete prekvapiť svojich priateľov niečím originálnym, pripravte im Sangriu podľa tohto receptu:
Ingrediencie:
- 1l červeného vína
- pol litra limonády alebo sódy
- nakrájané čerstvé ovocie (broskyne, pomaranče, jablká, citróny, hrušky,…)
- šálka koňaku
- 4 lyžice bieleho cukru
Postup:
Do džbánu s vínom pridajte ovocie. Cukor rozpustite v pohári horúcej vody a poriadne s vínom premiešajte. Pridajte pohár koňaku a nechajte pár hodín odstáť, aby sa všetky chute premiešali. Keď budete pripravení servírovať, pridajte ešte limonádu alebo sódu a kocky ľadu. Premiešajte a podávajte.